PS! Trykk på bildene for store bilder.
   Full skjerm, trykk tasten F11 før og etter bildene.
           

S O M M E R T U R  T I L  H I D RA

Dato: 28.mai 2011.

43 stk. var med på turen.

Kjell Bols, som hadde lagt opp denne turen til den vakre øya Hidra sør for Flekkefjord, ønsket alle velkommen etter at siste pulje var plukket opp inne ved gamle bygrensen til Stavanger. Så bar det av gårde inn på motorvegen E39, gjennom Gjesdal og Bjerkreim. Kjell Bols kunne fortelle om mangt og mye, og da vi for forbi Ålgård ble det fortalt om veverienes oppblomstring der (DFU), og om Ålgårdbanen og dens historie.
 

Videre langs ruten lå Bjerkreim Kirke, den var fra 1835. Arkitekt Linstow var også brukt her som ved så mange andre kirker i Rogaland. Ved Vikeså ble minneparken over falne soldater i Rogaland pekt ut. Første FN-soldat som ble drept, var fra Vikeså. På 60-tallet var Moi et populært reisemål for å gå på ski. Hvor var skibakkene? Fjellsidene var nå dekket av skog. Til gjengjeld hadde Moi bygget seg opp til å bli Nordens største trevareindustri.

 

Vi måtte med ferje over Hidrasundet for å komme til Hidra, derfra kjørte vi til Kirkehamn, en gammel uthavn i seilskutetiden. Her lå den vakre åttekantede kirken på et nes med utsikt over en trang fjord med høye fjell på begge sider, lengst ute kunne en se storhavet. Kirkespiret var godt landemerke for sjøfolk som skulle til Kirkehamn.

Vi gikk inn i kirken, guiden kunne fortelle at kirken var den tredje som var bygd her på plassen. I 1854 sto denne kirken ferdig. Til 75-årsjubileet ble kirken pusset opp. Karl Meilender betalte utsmykningen. Nye glassmalerier ble satt inn, og det store maleriet bak alteret ble malt av Martin Førland fra Kvinesdal. I dag er kirken malt i rosa og lys grønn med vakre dekoreringer. Tømmeret var skåret i Fotland. Arkitekt Bosch tegnet  denne store, åttekantede kirken. Her er gudstjeneste annen hver søndag.

I Kirkehamn var det få arbeidsplasser igjen, men piggvarslakteriet er verdt å nevne. Den beste piggvaren ble sendt til kongehuset. 2. verdenskrig hadde satt sine spor også på Hidra. Ved Kirkehamn kan vi finne en tysk festning med 9 kanoner og 5 maskingevær - Stillinger.

 

Etter et godt fiskemåltid i Isbua, kjørte vi videre på smale veier til tettstedet Rasvåg. Her ble vi delt i to grupper: En gruppe fikk tilbudet om å besøke museet ”Fedrenes Minne” og oppleve gammel kystkultur, gruppe to fikk tilbud om å spasere i Rasvåg sentrum mellom gamle, hvite sørlandshus som lå tett i tett med nært forhold til sjø- og båtliv. Fraflyttingen hadde gjort sitt inntog her også. De fleste hus var nå hovedsaklig fritidsboliger, kjøpt opp av rike rogalendinger som guiden sa. Alle husene var hvite, men i gamle dager kunne en ikke fråtse sånn med den dyre hvite malingen, så den var forbeholdt forsiden, mens baksiden var i en annen farge f.eks. rød eller gul.

Utviklingen hadde gått sin gang på Hidra også slik som så mange andre steder langs Sørlandskysten. Guiden illustrerte denne utviklingen slik:  et fiskemottak, et krabbemottak, et rekekokeri var blitt til to fritidsboliger.

Guiden førte oss videre opp til Loshytta forbi Ingeborg Los sitt hus. I Nordahl Rolfsens lesebok er det et stykke om Ingeborgs bragd som los. Det var bratt opp til den vesle Loshytta. Her må det ha stormet og blåst forferdelig for hytta var tjoret med en kjetting til berget. Her var fin utsikt over mange holmer, øyer og skjær. En av øyene ble kalt Pestholmen. Her ble de som ble smittet av pest, begravet i gamle dager.

 

På vei til ferja kunne guiden fortelle at øya hadde et rikt fugle- og planteliv. For noen år siden kunne en finne  Norges sørligste fuglefjell her, hekkeplass for Hegre. Men den hadde flyttet fra fjellet og funnet andre hekkeplasser. Hidra har også en mangfoldig flora. Her har sjeldne arter funnet seg til rette. Kusmar (kusymre) er Hidras nasjonalblomst.

 

Så forlot vi øya som det påstås ikke har noen form for kriminalitet. Til tross for at værgudene ikke var med oss, silregn nesten hele tiden, unntatt oppholdet i Rasvåg, var dette en opplevelsesrik og mangfoldig tur. Takk til Kjell Bols for opplegget. Takk til sjåfør Karl Persson som ikke minst hadde litt av en oppgave med kjøring og parkering på kronglete veier og ørsmå parkeringsplasser.

 

Referent: Bjørg R. Aksdal                 Foto: JKT

 

Ekskursjonen til Stavanger Sjøfartsmuseum blir onsdag 31. august, fremmøte v/sjøfartsmuseet

kl 1800. Pris: kr.100.- per person. 

                                                                D.S.