Klikk på bildene for store bilder!

 

 

   

                          

 

Den 21. Juni 2014 arrangerte

Tasta Historielag
Sommertur til Utsira.
 

 

Referat fra Tasta Historielags
sommertur til Utsira 21. juni 2014.

Sommerturen til Tasta Historielag gikk dette året til Utsira. Utsira er Norges minste kommune med 209 innbyggere pr. dags dato. Øya ligger 18 km. vest av Karmøy og har vært egen kommune siden 1924.

Turen var fulltegnet, 40 medlemmer var med og
sjåfør var som alltid Karl Persson.

Vi startet fra Tasta  kl. 07:30 og kjørte ut til Mortavika der vi tok ferja til Arsvågen.

Deretter kjørte vi via det nye T sambandet til Karmøy og videre til Haugesund hvor vi gikk om bord i M/S Utsira  kl.10:30. Turen ut til Utsira tok 1 time og 10 min. Det var lettskyet vær og sjøen var ganske rolig men det var også en god sjøbåt så turen ble ganske behagelig og praten gikk livlig på turen.

Vi kjørte i land i Nordevågen på en vei som ikke var spesielt godt egnet for busser så vi må berømme Karl som klarte å få oss trygt fram.

Guiden vår Tormod Kvalvik var ikke på plass da vi ankom men Enok var snar med å etterlyse han og da dukket han opp. Han startet med å fortelle litt om Nordevågen og Sørevågen og at det var for å komme begge sidene av øya i møte at fellesgodene som skole kirke osv. lå midt i dalen mellom de to stedene. Kirka er en fredet trekirke fra 1785. Skolen og kommunesenteret er av nyere dato.

Deretter gikk turen til Sørevågen for middag på ”Krambuloftet”.Til middag ble det servert lettsaltet torsk og dronning Maud pudding og kaffe til dessert. Alt smakte veldig godt.

Etter middagen tok guiden oss med i puljer inn i sjøhuset som har tilhørt Mikal L. Klovning. Sjøhuset er i dag en avdeling av Karmsund folkemuseum og er et minne om det gamle Sildefisket. Det er det eneste sjøhuset i sitt slag med fullstendig redskapsbestand i hele Nord Rogaland. En tur innom butikken ble det også tid til mens vi ventet på at alle hadde fått guidet omvisning inne i sjøhuset.

Etter en  kort busstur på noen hundre meter stanset vi utenfor kommunesenteret Siratun for å spasere opp til fyret.

Utenfor Siratun står bysten av Norges første kvinnelige ordfører Aasa Helgesen . Hun var ordfører i perioden 1926 -1928.

Det var blitt strålende sol da vi kom opp til fyret og det var en fantastisk utsikt. Utsira fyr er Norges eneste gjenværende tvillingtårn innenfor samme fyrområde.

Fyret ble tent 15. august 1844 og var bemannet ut 2004. I dag er det ikke i bruk.

Det ble også en liten tur innom brukskunstbutikken før vi satte oss på båten Kl.16:30 for hjemturen.

Det var en hyggelig tur med nye opplevelser og sosialt samvær, til og med værgudene var med oss.

 

Referent
Marit Salvesen          
Foto - Layout:  Lars Ikdal

 
 


 

 

 


 


 


  


du20.html