Klikk på bildene                     Den 16. juni 2018 arrangerte.

Sommertur til Jæren.

Referat fra Tasta Historielags sommertur 16 juni 2018.

Sommerturen dette  året gikk til Jæren med stopp på frilufthuset på Orre og Obrestad og Kvassheim fyr.
Det var 40 medlemmer med på turen.

Som vanlig var det buss fra Ingvars reiser som stod for skyssen. De som var med ble plukket opp langs ruten
på Tasta og deretter startet turen fra Shellstasjonen på Randabergveien   Kl.09:30  ut til Jæren.

Til å fortelle om reisemålene underveis hadde vi fått med oss Birger Lindanger
som er med i Fyrhistoriskforening og formann i Rogaland Historielag.
Han fortalte levende og inntresant om hvordan vi fikk fyr langs kysten og om de eldste fyr i verden.
Han kåserte hele turen nedover Jæren og vi fikk mye ny lærdom om emnet.

Første stopp på turen var frilufthuset på Orre. På grunn av privat arrangement fikk vi ikke komme inn der,
men siden været var fint var det greit å se seg litt rundt og strekke på bena.

Ferden gikk så videre til Obrestad fyr.
Birger Lindanger fortalte at fyret er fra 1873 og det ble automatisert i 1991.
I 2006 kjøpte Hå kommune fyret av Kystverket.
Fyrbygningen er i dag fyrmuseum og står slik det var i 1991 ved automatiseringen.
Husene til fyrvokterne er i dag til utleie.

Fyrmuseet og bostedene blir driftet av Hå kommune. Obrestad fyr ble fredet i 1998.
Vi fikk ikke komme inn her men fikk se bygningene fra utsiden sammen med det flotte landskapet det er i området.

Neste stopp var Kvassheim fyr som ble bygd i 1912 og var det siste leddet i utbyggingen av fyrene på Jæren.
I 1990 ble fyret automatisert og avfolket og erstattet av en fyrlykt nede ved havnen.
I 2002 ble fyret overrakt Jæren Friluftsråd. Siden dette fyret ikke er fredet har arkitekten kunne arbeidet fritt med utformingen og restaureringen. Enda er det arbeid som blir utført på et av husene.

Landskapet rundt fyret inneholder det største gravfeltet på Jæren.
Det er nå ca. 150 graver igjen av de opprinnelige 350-550 e.Kr.

Det er fine turveier langs stranden i området. Friluftfyret blir drevet av Jæren friluftsråd.
Inne i fyret ble vi servert middag, det var komle som stod på menyen og den smakte veldig godt.
Vi hadde en fantastisk utsikt over landskapet og havet fra middagsbordet.
Det var anledning  til å se seg om i bygningen og utenfor både før og etter middagen.

Etter den gode middagen og drøs med de andre deltakerne var det tid for hjemreise og
enda en kjekk tur med Tasta Historielag var omme.

Referent Marit
Salvesen                Foto:  Sven Haugbråten. og  Salve Salvesen.               Layout:  Lars Ikdal