Den 18. juni 2016 arrangerte.

Sommer tur til Moi.

Referat fra sommerturen 18 juni 2016 til Moi.

Det var "Ingvars reiser" som kjørte oss til Moi på den årlige sommerturen dette året.
Det var Ingvar selv som kjørte bussen og det startet som vanlig med at deltakerne ble plukket opp underveis på Tasta.
Dette året var det 38 medlemmer som hadde meldt seg på turen.

Klokken 09.00 kjørte vi fra Tasta mot Bryne for å ta opp vår guide på turen Tarald Oma.
Der ble det en kort pause hvor Ingvar serverte kaffe og kjeks.
Vi kjørte så mot Moi.
Vi kjørte over Høg - Jæren og ut på E39.  Ved Helleland tok vi FV. 42 opp Gyadalen og svingte inn på en ny vei ved Bjørnestad og ned mot Eik i Lund kommune.
Guiden fortalte hele tiden om stort og smått fra stedene vi kjørte forbi.
Han hadde stor kunnskap om de forskjellige bygdene og om gardene, og fortalte om kjentfolk og slekter som hadde sin tilhørighet fra områdene.

I Gyadalen   stoppet Ingvar bussen et øyeblikk slik at vi fikk vi se den ca.200 år gamle steinbrua Terland klopp.

I Hovsherad ble det tid til en stopp på Eik treskofabrikk,
og de som ville kunne få handle seg nye sko der.

Deretter bar det rett til Moi og Lund Bygdemuseum og kulturbank.
Vi ble ønsket velkommen av representanter fra laget og den daglige lederen ved museet Per Christoffer Salvesen.

Vi ble servert rundstykker og tebrød i et gammelt bedehus som laget eier,

før selve omvisningen i den gamle prestegårdslåven som er selve museet.

Bedehuset var bygd tidlig på 1920 tallet og flyttet til området og restaurert av historielaget og museets venner.

Historielaget i Lund ble stiftet i 2000 og har ca. 270 medlemmer og er et aktivt lag.

I museet oppbevares nærmere 8000 gjenstander. Den tallrike samlingen viser Lunds historie fra landbruk, industri og håndverk og mye mer.

Museet har også en frukthistorisk eplehage som er et klonarkiv organisert under Nordisk genbank. Bak bedehuset ligger den gamle husmannsplassen ”HAIEN” fra 1860 som også er en del av Lund Bygdemuseum. Også Lund Kirke en vakker trekirke fra 1808 ligger ved siden av låven.

Det ble ikke tid til å se på alt dette denne gang, men det er anledning for alle å ta seg en tur tilbake.

Etter mange inntrykk startet turen mot Egersund og middag på Grand Hotell.

Det ble bestemt å kjøre fra Moi til Sokndal og videre til Egersund.

Det var på en smal vei med bratt stigning og høgt opp turen gikk og snart kom vi til en plass som heter Mydland. Der stoppet turen til Sokndal for oss her var det en tunnel som vi måtte kjøre igjennom og som ikke hadde høyden som skulle til for at vår buss kunne kjøre der. Det var ikke annet å gjøre enn å snu og kjøre tilbake samme vei som vi kom. Alle tok dette med godt humør og det ble allsang og gode historier i bussen.

Tiden ble nå litt knapp for middagen i Egersund så det ble kjørt rett til Grand Hotell.
Vi ble møtt av en flott oppdekning og nydelig middag på Grand.

Etter et meget godt måltid og hyggelige samtaler rundt bordene måtte vi bryte opp og sette kursen hjemover.

Turen hjem gikk langs Jærkysten før vi satte kursen mot Kaffiholen og videre til Tarald Omas hjemplass der vi sa adjø til en meget dyktig guide.

Deretter kjørte vi mot Ålgård og ut på E 39 og beine veien til Tasta.
Der alle ble satt av i nærheten av sin hjemmeadresse.

Dette var en flott og innholdsrik tur som jeg tror alle som var med vil huske lenge.
Været var flott, buss og sjøfør utmerket og en meget dyktig guide,
dessuten mange inntrykk fra Moi og langs veien og meget god mat.

Referent: Marit Salvesen                  Foto - Layout:  Lars Ikdal