Klikk på bildene for store bilder!

Den 14. September 2016 kl.17:00
Arrangerte tur til Frøylandsvatnet.

..

Referat fra høstvandringen til Frøylandsvatnet
      og brua ”Midtgardsormen” 14-09-2016.

Høstvandringen til Tasta historielag var dette året til Frøylandsvatnet og brua ”Midgardsormen”. Det var 40 medlemmer som møtte opp til turen i et aldeles nydelig sommervær. Turen gikk med buss fra Tasta skole Kl.17:00 med    Ingvars reiser. Før turen startet serverte Ingvar kaffe og kjeks og det ble straks en god stemning i bussen på vei sørover til Klepp.

På Klepp ventet Sigurd Aartun på oss sammen med datter og svigersønn for å fortelle oss om området og om hvilke fisk som finnes i vatnet. Sigurd er oppvokst i området og godt kjent og er en dyktig formidler. Han hadde satt garn og fått en del fisk, Aure. Sik, Sørv og en fisk han kalte en bastard, en krysning mellom sik og lagasild. Sørv var en ufisk som antakeligvis var kommet med utenlandske fiskere. Sørv går an å spise men det er mye bein i fisken.

Han hadde ikke fått Lagasild for den var så populær å fiske på at det ikke var så store mengder at han fikk den i garnet. Han fortalte at under krigen i 40-45 fisket de store mengder Lagasild som de solgte og som de fikk god betaling for den gang.

Opprinnelig var det lyngmarker som var vegetasjon rundt vatnet men i dag er det kratt, siv og våtmark som er i området Det var en del vadefugler å se ute i vatnet der vi kom inn på stien. Sigurd fortalte at vatnet var forurenset etter mange år med utslipp fra industri og jordbruk og ikke tilrådelig å bade i. Vi så det var en del skoghogst i området nå.

Etter at Sigurd var ferdig med å fortelle ruslet vi videre i samlet flokk på stien mot ”Midgardsormen”. Det ble en liten stopp på veien ved en minnestein som Klepp historielag hadde satt opp til minne  om Olav Tryggvasson. De mener at det var her han ble født. Sigurd sa at det ikke var bevist at dette var plassen for hans fødsel og at det var flere steder som hevdet det samme.

Før vi spaserte over brua tok vi oss en kaffepause på rastebordene som var satt opp i området.

Brua ”Midtgardsormen” binder sammen kommunene Klepp og Time og er et flott byggverk som har blitt en populær turistattraksjon og et flott turområde.

I den fine kvelden med lav kveldsol var det et flott tur over brua . Vi stanset en liten stund på den andre siden før vi bega oss tilbake til bussen der Ingvar stod og ventet på oss.

Vi var alle enige om at det hadde vært nokk en vellykket tur med laget.

Tilbake i bussen takket Ivar alle som hadde deltatt på turen og minnet om medlemsmøtet den 19. oktober.

Referent: Marit Salvesen     Foto: Salve Salvesen     Layout :  Lars Ikdal.